Jak zrobić dobry farsz do pierogów z kapustą i grzybami (pieczarkami)

Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1,5 kg pieczarek
  • 0,5 kg cebuli
  • Sól, pieprz

Kapustę kiszoną ugotuj do miękkości ok 40 min, następnie odcedź na durszlaku i odciśnij (nie może być wodnista) i na końcu pokrój na desce i wrzuć do miski w której będziesz robić farsz. Pieczarki pokrój na drobne plasterki i na patelni z odrobiną oleju smaż przez ok 15 minut aż będą miękkie , trzeba posolić aby „puściły wodę”.
Cebulę obierz i pokrój na drobną kostkę podsmaż na oleju na małym ogniu aby się nie przypaliła, ma osiągnąć złocisty kolor.

Ważne ! To cebula dodaje słodyczy naszym pierogom .

 

Odlej nadmiar oleju np. na sitku odcedź, dodaj do kapusty i pieczarek i wszystko wymieszaj, dopieprz i dosól według twojego uznania.

 

ŻYCZYMY SMACZNEGO!